Powered By Blogger

duminică, 8 ianuarie 2012

DINCOLO DE ECRAN.....



                         
                                       Suntem prieteni...

 
         Prietenul adevărat e cel care îţi sare în ajutor, la nevoie. Acest lucru e greu de făcut pe ecran, care e un spaţiu al informaţiei, şi nu al acţiunii .Doar cuvinte, şi nu mâini sau lucrurile pe care le poartă acestea, pot ieşi din ecran pentru a-l alina pe cel în suferinţă, pentru a para lovitura unui duşman sau pentru a oferi toate elementele  unei prietenii la vreme de nevoie. „În condiţiile, cândva normale, oamenii se împrieteneau aflându-se unii în prezenţa celorlalţi, înţelegând numeroasele semnale subtile, verbale şi fizice, prin care un altul îşi etalează personalitatea, emoţiile şi intenţiile, şi îşi construiau ataşamentul şi încrederea în tandem. Atenţia era focalizată asupra celuilalt – asupra feţei, cuvintelor şi gesturilor. Aşa cum era percepută, în mod tradiţional, prietenia era guvernată de maxima «cunoaşte-te pe tine însuţi»”.
        Dimpotrivă, când o relaţie e mediată prin intermediul ecranului, se produce o modificare de accent. Eu pot oricând să închid fereastra cu imaginea celuilalt sau să mă mut la imaginea unei alte persoane.
       Celălalt, arată filozoful Roger Scruton, e liber în propriul său spaţiu, dar nu e cu adevărat liber în spaţiul meu, asupra căruia eu sunt suveranul absolut. „Nu risc, în prietenie, nici pe departe atât de mult pe cât risc atunci când îl întâlnesc pe celălalt faţă în faţă. Toată interacţiunea cu celălalt se petrece la distanţă şi dacă sunt sau nu afectat de ea devine, într-o anume măsură, o chestiune la libera mea alegere , ce se dezvoltă între noi e o relaţionare cu risc redus, în care fiecare e conştient că celălalt se cenzurează, în mod fundamental, suveran asupra ciberfortăreţei sale inexpugnabile”.
      Toate aceste forme de comunicare intră în competiţie cu toate celelalte lucruri de pe ecran. Dai click pe prieteni aşa cum ai da click pe o ştire sau pe un videoclip. Prietenii sunt unele dintre multele produse afişate.

Together
    Forever 

Niciun comentariu: